6. dec, 2019

Voorbereidend schrijven en ONDERUIT

Sierlijke lussen maken vraagt een pols die soepel kan bewegen en dat is voor kleuters soms best lastig. 

Wist je dat je kleuters op een leuke manier hierop kan laten oefenen? 

Ik was vroeger zo gek op het spel Onderuit. Door zelf juf te zijn en me te verdiepen in motorische ontwikkeling ontdekte ik hoe dit spel op een leuke manier kan bijdragen aan de voorbereiding naar het schrijven toe. 

 

 

 

 

 

Ontdek hier waarom ik ONDERUIT en topper vind.  👍

 

 

  • Lap de spelregels aan je laars, dit spel bied ik indivdueel aan. 
  • De eerste kennismaking is voor kleuters ontdekken, ze willen de poortjes boven aan openen en de schijven er uit schuiven langs boven. 
  • Bij dit spel moet je de schijven beneden krijgen door te draaien aan de knoppen. 
  • Het vastnemen van de knop vraagt al vingerbeweeglijkheid.
  • De kleuters draaien naar links of naar rechts en dit stimuleert al het afzonderlijk bewegen van de pols, wat ook nodig is bij het schrijven van lussen bv. 
  • Kleuters moeten bij het draaien ook goed doceren, (proprioceptie) want de openingen moeten overeenstemmen met elkaar. Dit vraagt precisiewerk (goed kijken en focussen). Ze gebruiken vaak hun andere hand om het schijfje in de opening te schuiven. 
  • De opeenvolging is ook een denkstap, ze kunnen zich baseren op de volgorde van de cijfers die op het bord staat maar voor bv vierjarigen is dit moeilijk.
  • Je kan bv pijltjes aanbrengen op het bord zodat ze de volgorde kunnen zien (richtingen, oriëntatie) of kleuren aanbrengen bij elke dop en de volgorde bovenaan aangeven. 
  • Als ze door hebben hoe de schijfjes kunnen vallen gaan sommige kleuters met twee doppen tegelijk draaien. Dit stimuleert het lateralisatieproces weer doordat ze met twee handen werken. 

De eerste keer dat ze met dit spel experimenteren is er best wat onhandigheid en frustratie. Het vraagt zelfbeheersing en geduld. 

Het fijne is dat je kinderen op zo'n manier wel kan stimuleren en oefenen en ze dit erg leuk vinden, spelend leren dus. 

Ik wed dat dit spel ook nog bij jou in de kast staat of dat je het vroeger hebt gekregen. 

Er is een nieuwe variatie op, die iets moeilijker is qua behendigheid. HIerbij moet je met sleuteltjes het rad laten draaien. Dat vraagt dan meer beweeglijkheid van de vingers, een sleutelgreep die vervolgens ook weer ontwikkeld naar een pincetgreep en een goede pengreep. 

Heidi Kleuterkracht