3. dec, 2019

Special MEMORIES

Een van de meest gekende spelletjes , al eeuwenoud is de memorie, het spel waarbij je beurtelings kaartjes omdraait en probeert een duo te maken. 

Je oefent er je visueel geheugen mee en het vraagt best veel van je concentratie, gefocust kijken en onthouden. 

Wist je dat een memorie veel meer kan betekenen dan dat? 

Voor Sint heb ik in mijn klas een doppenmemorie. 

Hoe maak je het? Heel eenvoudig.

Verzamel doppen van melkflessen, van dezelfde kleur. Koop leuke sintstickers waarvan je dubbels voorziet. Plak de Sintstickers telkens per duo in twee doppen. Naar gelang de leeftijd kan je het aantal doppen verhogen zodat het spel moeilijker wordt. Voor mijn kleuters heb ik een Zwarte Pietenzak met 16 doppen. 

Ikzelf vind het spel met de kaartjesmemorie minder leuk, dat is persoonlijk. 

Bij deze memorie ben ik verrast hoe graag kleuters er mee spelen. Qua aantrekkelijkheid is dit dus al een aanbevolen werkvorm. 

Maar er zijn nog meer redenen waarom deze memorie net dat tikkeltje meer heeft. 

Hij bereidt kinderen namelijk voor op schrijfmotorische vaardigheden, niet het schrijven zelf maar wel dingen die aan de basis liggen van goed leren schrijven. 

Veel kinderen kampen met een foute pengreep, een minder ontwikkelde pengreep. Dat heeft vaak te maken met niet - geintegreerde reflexen die nog actief zijn en zich manifesteren wanneer een kind een schrijfmiddel in zijn handen krijgt. 

Door de doppen met de volledige hand vast te pakken moet het kind zijn vingers strekken, wijder maken om het dopje vast te kunnen houden. Nadien moet het de vingers weer ontspannen door het dopje neer te leggen 

Elke keer het kind een dopje pakt en omdraait wordt de polsbeweging in actie gezet. Het soepel kunnen bewegen van de pols is belangrijk bij het schrijven. 

Het kind gebruikt beide handen wat het lateralisatieproces weer een duwtje geeft, de beide hersenhelften worden geactiveerd. 

En natuurlijk komen concentratie en visueel geheugen ook aan bod. 

Een goedkoop succesnummer dat knalt bij kleuters. Je kan het ook aanpassen aan elk thema als je veel doppen verzamelt, een echte aanrader dus. 

Veel plezier, Heidi Kleuterkracht